Persoonlijke ambitie

Uitwerken: je financiële ambitie

Terug

Uitwerken: je financiële ambitie

Je hebt je eigen begrafenis gevisualiseerd, weet wat je motivatie is en hoe het staat met de balans in je leven (zie de andere onderwerpen). Nu ga je aan de slag met het vastleggen van je financiële doelen. Het belang daarvan in het kader van strategievorming is evident. Als je persoonlijke en zakelijke financiële doelen niet in balans zijn gaat er iets niet goed.

Hierboven zie je hoe Nils & Kim hun financiële doelen hebben uitgewerkt. Jij bent vast in staat om zelf een dergelijke Excel sheet te maken.

Opdracht: je financiële wensen in kaart brengen

Neem de tijd, ga ergens rustig zitten en maak een lijst met je eisen en wensen op financieel gebied. Rangschik ze naar belangrijkheid. Zorg dat elk doel specifiek is en dat er een bedrag en een streefdatum aan is gekoppeld.

Persoonlijke financiële doelen verschillen in de lengte van de tijd die nodig is om ze te bereiken. Korte termijn doelen zijn doelen die binnen twee jaar kunnen worden behaald. Middellange termijn doelen zijn doelen die binnen twee tot vijf jaar kunnen worden gehaald. Lange termijn doelen zijn doelen die meer dan vijf jaar kosten om te bereiken. Een paar tips voor je begint.

  1. Houd het beperkt.
    Je kan waarschijnlijk niet elk financieel doel waarvan je ooit hebt gedroomd bereiken. Denk na en kies de doelen die je kan behalen.
  2. Concentreer je op de doelen die er echt toe doen.
    Om jouw primaire doelen te bereiken, zal je soms aantrekkelijke, maar minder belangrijke doelen op een wat lager pitje moeten zetten. Doe dat dan ook.
  3. Wees voorbereid op conflicterende doelen.
    Doelen kunnen met elkaar in strijd zijn. Als dat gebeurt stel jezelf dan de vraag: Welke van deze doelen komt meer mensen ten goede dan de ander? Welk doel kan ik met de minste problemen uitstellen? Maak dan je keus.
  4. Laat de tijd voor je werken.
    De belangrijkste bondgenoot die je hebt om je financiële doelen te bereiken, is tijd. Goed geïnvesteerd geld groeit. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer kans op succes.
  5. Wees zorgvuldig.
    Bij het opstellen van je lijst met financiële doelen moet je op zoek gaan naar die zaken die ervoor zorgen dat je, op financieel gebied, zeker, gelukkig en voldaan bent.
  6. Betrek je partner/gezin.
    Als je een partner hebt is het verstandig om die te betrekken bij het vastleggen van je financiële doelen. Ook eventuele kinderen moeten iets te zeggen hebben over financiële doelen die hun leven zullen beïnvloeden.
  7. Begin vandaag.
    Hoe langer je wacht om je financiële doelen op te schrijven en eraan te werken, hoe moeilijker het wordt om ze te bereiken.
  8. Over grote uitgaven.
    Je lijst met doelen klaar? Mooi, dan moet je nu je uitgaven onder controle houden. Stel jezelf regelmatig de vraag ‘brengt deze grote uitgave me dichter bij mijn financiële doelen of leidt het me er juist vanaf?’
  9. Leef door en houd het leuk.
    Hoewel tip 8 je aanmoedigt om je te concentreren op het halen van je financiële doelen wordt het grootste deel van je leven in het hier en nu geleefd en zal er aan het meeste van wat je vandaag uitgeeft (ook aan dingen die gewoon voor de lol zijn) niet heel veel veranderen. Dat is oké, zolang je jouw behoeften voor de lange termijn maar niet uit het oog verliest.
  10. Verandering is een constante.
    Je wensen en eisen veranderen naarmate je ouder wordt. Dus moet je de lijst met financiële doelen regelmatig bijstellen.
  11. Financieel onafhankelijk
    Bereken voor jezelf hoeveel geld je iedere maand nodig hebt om het door jou gewenste leven te kunnen leiden. Op basis daarvan kun je berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt om dat leven te financieren, met of zonder inkomsten. Dat kan je gebruiken als je een strategie voor je bedrijf gaat neerzetten, die tot een bepaalde waarde moet leiden.

Ook als het over geld gaat: Begin with the end in mind
Deze uitspraak van Stephen Covey kom je vaker tegen in deze omgeving. Beginnen met het einde in gedachten. Ook voor wat betreft je financiën. Nu nadenken over geld, met je financiële toekomst in gedachten. De strategie voor je bedrijf moet in lijn zijn met hoe jij je financiële toekomst ziet. Als je dat in kaart hebt gebracht kan je de resultaten opnemen in de template voor een strategie die je hier kan downloaden.

Meer hierover

Als je meer wil weten over het bedenken en vastleggen van je financiële ambities dan kan je onderstaande boeken lezen.