Skip to main content

Drie tips hoe je als ondernemer kunt leren delegeren

Kwart voor zeven op vrijdagavond. Terwijl je gezin eet ben jij druk met het wegwerken van mails. Of je bent fysiek wel thuis aanwezig maar met je hoofd nog op de zaak. Want je bedrijf groeit en jij bent moet zeilen aan het bijzetten om het boeltje draaiende te houden.

Als opschalen van je bedrijf een uitdaging is waarmee jij te maken hebt dan is deze blog voor jou. Dan herken je dat naarmate je bedrijf groeit, het moeilijker wordt om alles zelf te doen. Terwijl je denkt dat jij het allemaal het beste kan en weet. Jij bent dit bedrijf tenslotte begonnen. Maar wat een boel werk en trouwens, waarom doen je mensen niet gewoon wat je van ze vraagt? Als je wilt dat je bedrijf op een prettige manier blijft groeien is het essentieel dat je leert delegeren.

Een cliƫnte van Nils runt een succesvol bedrijf dat webapplicaties maakt. Ze is begonnen als solopreneur, maar heeft nu een team van zeventien ontwerpers en ontwikkelaars. Chapeau. Haar bedrijf groeit als kool en ze heeft het gevoel dat ze de controle begint te verliezen. Ze werkt lange dagen en loopt ondanks dat altijd achter de feiten aan. Er zit simpelweg niet genoeg tijd in de dag om alles te doen wat er moet gebeuren.

Haar probleem is dat ze moeite heeft met delegeren. Ze is gewend om alles zelf te doen en oh oh oh, wat is het moeilijk om taken uit handen te geven. Ze denkt dat niemand anders zo goed in staat is om het werk te doen als zijzelf. Of misschien is ze bang dat als ze taken aan anderen overlaat, dat de kwaliteit van het werk zal dalen met als gevolg boze klanten.

Het probleem is dat ze op deze manier niet verder komt. Als ze alles zelf blijft doen, zal haar bedrijf niet meer groeien. Het is belangrijk dat ze leert delegeren.

Dan krijgt ze meer tijd om zich te richten op de belangrijkste aspecten van haar bedrijf. Als ze alle taken zelf blijft doen, zal haar tijd en energie versnipperd raken. Door taken uit handen te geven, kan ze zich gaan concentreren op de strategische aspecten van haar bedrijf en ervoor zorgen dat het blijft groeien.

Een tweede voordeel is dat ze haar team beter maakt. Door taken uit handen te geven, zal ze haar mensen de kans geven om nieuwe vaardigheden te leren en zich te ontwikkelen. Dat zal hun zelfvertrouwen vergroten en ze in staat stellen meer verantwoordelijkheid te nemen.

Maar hoe kan ze leren delegeren als ze zoveel moeite heeft met het uit handen geven van werk?

Hier zijn drie tips die we haar hebben gegeven en die ook jij kan toepassen:

Tip 1: Begin klein
Begin met het uit handen geven van kleine dingen en werk geleidelijk aan naar grotere taken. Op die manier kun je wennen aan het idee van delegeren en langzaam vertrouwen opbouwen.

Tip 2: Identificeer de sterke punten van je team
Identificeer de sterke punten van je teamleden. Door die duidelijk te hebben, kun je ervoor zorgen dat taken bij de juiste mensen terechtkomen. Dat zorgt dat de kans op een succesvolle uitvoering een stuk groter is, met als bonus meer zelfvertrouwen en betrokkenheid bij je teamleden.

Tip 3: Wees duidelijk
Het is belangrijk om duidelijke instructies te geven wanneer je taken uit handen geeft. Dus niet alleen wat er moet worden gedaan, maar ook de deadline, de door jou gewenste kwaliteitsnorm en andere details die van belang zijn. Door duidelijk te zijn voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat de taak goed wordt uitgevoerd.

Dat klinkt eenvoudig en eigenlijk is het dat ook. Je moet er aan beginnen en je moet volhouden. Delegeren kan je leren.

Dus: door te leren delegeren en je team te betrekken, kun je niet alleen je bedrijf laten groeien, maar ook je team. Het vergt oefening en vertrouwen, maar uiteindelijk zal het de moeite waard zijn. Door taken uit handen te geven, kun jij je concentreren op belangrijke zaken en ervoor zorgen dat je bedrijf blijft groeien en bloeien.