Skip to main content

Drie dingen die je kan leren van Elon Musk

Ik ga ervan uit dat je weet wie Elon Musk is, de ondernemer achter Tesla, SpaceX en Neuralink. Je hoeft het niet eens te zijn met alles wat hij doet om te concluderen dat er wel wat van hem te leren valt als het gaat om groei. De manier hoe hij zakelijk succes heeft en zijn innovatieve manier van denken kun je gebruiken in je eigen bedrijf. Daarom: Drie dingen die je kan leren van Elon Musk.

Groot denken
Elon Musk is een visionair die streeft naar het oplossen van wereldwijde problemen. Hij denkt (ontzettend) groot. On-Nederlands groot. Of het nou komt omdat we zelf zo’n klein landje zijn of dat het ons Calvinistische achterland is: dat vinden we vaak moeilijk. Maar toch: probeer het eens. Durf buiten de lijntjes te denken en ambitieuze doelen na te streven. Denk groot en daag jezelf uit. Wie weet op wat voor mooie ideeën je voor je bedrijf gaat komen.

Vrijheid geven
Elon Musk is een kei in het werven en behouden van talent en het bouwen van fantastische teams. Hij is altijd op zoek naar mensen die erbovenuit springen in hun vakgebied en geeft ze de vrijheid om innovatief te zijn. Dat kan jij ook; een cultuur creëren waarin risico’s nemen wordt aangemoedigd en waarin goede ideeën kunnen groeien. Want dat is nodig als je die beste mensen wil vinden en met je wil laten werken.

Schaalbaar zijn
Schaalbaarheid. Een thema dat actueel is bij alle bedrijven die ik namens Nils bezoek. Het is een belangrijk thema bij het formuleren van groeistrategie. Ambitieuze doelen stellen is leuk, maar gaat vooral over manieren om je bedrijf te laten schalen. Tesla heeft ingezet op schaalbaarheid door de bouw van Gigafactories, grote productiefaciliteiten voor batterijen en elektrische voertuigen. Dat stelt ze in staat om op grote schaal Tesla’s te produceren en te daarmee voldoen aan de groeiende vraag naar elektrische auto’s.

Hoewel je niet dezelfde, enorme ambities hoeft te hebben als Elon Musk kan je wel leren van zijn aanpak en die proberen te vertalen naar jouw bedrijf. Daag jezelf uit om groter te denken, werk aan een cultuur waarmee je talent aantrekt en werk aan de schaalbaarheid van je bedrijf.

Ik ben Martina Vidovic, zelf ondernemer en dit was mijn eerste blog voor Nils. Laat me gerust weten hoe ik het ervan heb afgebracht. Wil je meer weten over hoe we bij Nils ondernemers helpen groeien, dan ben ik altijd in voor een kennismaking.