Skip to main content

Het huwelijksaanzoek en de Big Mac

Deze blog gaat over (iets) plannen. Dat zal je eerst vreemd voorkomen maar heb geduld met me, het venijn zit ‘m in de staart.

Flip is verliefd op Esmée en zij op hem. Dus bedenkt Flip, onder druk gezet door zijn vader, dat hij Esmée ten huwelijk gaat vragen. Trouwen is houwen. Op een woensdagavond, na de voetbaltraining van Westervoort 6, zit Flip aan de bar om advies te halen bij zijn teamgenoten.

Waarom wil ik trouwen?
Gelukkig heeft Flip nagedacht over waarom hij Esmée voor eeuwig de zijne wil maken. Hij heeft drie redenen, want één ei is geen ei, twee ei een half ei en drie ei een paasei, zo redeneert hij. Esmée is:

  1. ontzettend knap;
  2. hij kan ongelofelijk met haar lachen en;
  3. niemand maakt Coq Au Vin zoals Esmée.

Hoewel zijn maten vooral blijven hangen bij het eerste woord uit dat gerecht is Flip overtuigd van het waarom van zijn plan.
Waarom: check.

(Vanaf hier moet je in je achterhoofd houden dat Flip slecht had geslapen, misschien zelfs een griepje onder de leden had, en dat de alcohol genadelozer toesloeg dan anders.)

Past trouwen in mijn normen en waarden?
‘Maar Flip, jij gelooft toch niet trouwen?’ vraagt keeper Henk-Jan, terwijl hij een bitterbal platdrukt. Dat heeft Flip inderdaad bezig gehouden. Het instituut ‘huwelijk’, het elkaar beloven van eeuwige trouw, tot aan de dood zelfs, is dat niet passé? Maar daar aan die bar is het niet zijn verstand dat spreekt, maar zijn hart. En wie weet er meer van normen en waarden dan je hart?
Normen en waarden: check.

Hoe ziet de gewenste toekomst eruit?
Terwijl zijn team De vlieger van Andre Hazes inzet, dwalen de gedachten van Flip af. Hij ziet de grote blauwe ogen van Esmée voor zich, seconden nadat hij zijn aanzoek heeft gedaan. Vanuit zijn geknielde positie ziet hij een traan langs haar wang lopen. Snikkend antwoord ze, terwijl ze zijn handen in de hare neemt. ‘Ja, Oh ja Flip. Ik wil niets liever dan mijn leven aan jouw zijde doorbrengen. Je bent mijn held, mijn anker, mijn alles.’
Gewenste uitkomst: check

Visualiseren
De stemming in de kantine wordt almaar joliger. Flip loopt naar het toilet waar hij zijn plan om Esmée het huwelijksbootje in te trekken rustig kan overdenken. Uit gewoonte doet hij zijn broek omlaag, gaat zitten en sluit zijn ogen. Hij ziet voor zich hoe hij Esmée ophaalt, hij heeft zijn fiets behangen met glimmende slingers. Het is tien minuten fietsen naar hun bestemming. Al snel zien ze tegen de achtergrond van een lucht die roze kleurt van de ondergaande zon een grote gele M opdoemen. Hij tilt Esmée de drempel over omdat hij weet dat dit ergens in het huwelijksprotocol gebruikelijk is. Een Big Mac menu voor haar, een chicken wrap voor hem. Die middag is hij hier al geweest en heeft de ring afgegeven die ze tussen het blaadje sla en de komkommer van de Big Mac zullen verstoppen.
Dan wordt er hard op de deur van het toilet geklopt. ‘Afvegen Flip, het is de hoogste tijd,’ roept Henk. Dus verlaat Flip het toilet met een kristalhelder beeld van hoe zijn aanzoek eruit gaat zien.
Visualisatie: Check

Het plan van aanpak
Thuis maakt Flip een lijst van dingen die moeten worden gedaan. Ring kopen, langs de Mac, de vader van Esmée om toestemming vragen, slingers kopen, etc. Pas nadat hij een gedetailleerde planning heeft gemaakt gaat hij naar bed en valt in slaap. Waarover hij droomt? Over Willeke, de beste vriendin van Esmée, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Plan van aanpak: Check

Het venijn in de staart aka de moraal van het verhaal
Of je nou ergens wil lunchen, processen wil verbeteren, een nieuw product gaat bedenken of je partner ten huwelijk gaat vragen: het is zinvol om bewust een planningsproces te volgen. Dat doe je onbewust al in je hoofd, maar is erg handig zijn als je het bewust doet.

Waarom willen we dit doen?
Wat is het doel? Waarom willen we dit doen? Wat willen we ermee bereiken?

Normen en waarden?
Past dit binnen onze principes en binnen de kernwaarden van ons bedrijf?

Hoe ziet de gewenste uitkomst eruit?
Probeer je voor te stellen hoe de wereld eruit ziet als het doel is bereikt.

Visualiseren
Denk erover na of het doel echt duidelijk is en visualiseer hoe jullie het gaan bereiken. Bespreek het. Ga brainstormen.

Hoe gaan jullie het regelen?
Maak dan pas een plan van aanpak wat ervoor gaat zorgen dat jullie je doel daadwerkelijk bereiken.

Bij mijn bedrijven hadden we deze simpele aanpak groot aan een muur hangen en verwezen we elkaar er regelmatig naar.  Want stel dat je één stap overslaat. Hoe ziet de uitkomst er dan uit? Probeer het maar eens. Wie weet heb je er wat aan.

Groet, Gerben

P.S. Als wil weten hoe we jouw organisatie kunnen helpen groeien klik je hier.