Skip to main content

Verdwaald in de jungle

Stel je jouw team voor in een jungle waar vuistgrote insecten en meterslange wurgslangen leven. Jullie zijn op zoek naar een weg uit de jungle. Met machetes kappen jullie een pad. Jij bent een echte leider; je loopt voorop en kapt het hardst. Als anderen rusten ga jij door. Uur na uur, dag na dag, week na week.

Tot jij op een dag besluit om te stoppen met kappen. In plaats daarvan klim je naar de top van de hoogste boom die je kan vinden. Daar kijk je om je heen en ziet waar de jungle eindigt. Maanden hebben jullie de verkeerde kant op gewerkt. Halleluja, denk je. Kappen doe je niet meer. Je gaat nu aangeven welke richting je team moet volgen om uit de jungle te komen.

Een van de grootste uitdagingen voor een ondernemer wiens bedrijf groeit is om los te komen uit de jungle van het dagelijkse werk. Dat is begrijpelijk, je voelt je verantwoordelijk en denkt dat het zonder jou misgaat. Jammer genoeg blijft er weinig tijd over voor wat er echt toe doet:

Je bedrijfscultuur op poten zetten
Actueler dan ooit in de huidige arbeidsmarkt: een fantastische bedrijfscultuur waardoor mensen graag bij je willen werken. Jij moet zorgen dat je team een gemeenschappelijk doel nastreeft. Dat ze in alle openheid ideeën delen. Dat ze iedere dag opnieuw naar hun werk gaan met het idee dat ze werken aan iets dat ertoe doet. Zo’n cultuur zal zelfs extern impact hebben. Het doet iets unieks met hoe mensen jouw bedrijf zien. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe het is gesteld met de cultuur in jouw bedrijf. Is dat iets waar je trots op bent?

Zorgen voor een duidelijke strategie
Het lijkt een open deur: het hebben van een strategie is van cruciaal belang voor het succes van je bedrijf. En toch hebben veel ondernemers geen plan voor de toekomst. Zonder een goed gedefinieerde strategie kan je groei stoppen of kan je bedrijf zelfs mislukken. Mét een strategie worden je bedrijf en je team meer gefocust, productiever en winstgevender.

Problemen wegnemen
Je medewerkers lopen iedere dag opnieuw aan tegen zaken die hun werk moeilijker maakt. Aan jou de taak om dat soort dingen te identificeren en weg te nemen. Des te makkelijker je mensen kunnen werken, des te productiever is je bedrijf. Dat moet je focus zijn, structureel werken en niet altijd maar brandjes blussen. Wat je kan doen is regelmatig Start-Stop-Keep gesprekken voeren met je team. Start: wat doen we niet en zouden we wel moeten doen? Stop: wat doen we maar moeten we mee stoppen? En Keep: Wat doen we al en moeten we vooral blijven doen (of meer gaan doen).

Cash
Cash is belangrijk. De hoeveelheid geld die je bedrijf binnenkomt en verlaat bepaalt niet alleen of je aan je financiële verplichtingen kunt voldoen, het is essentieel voor het uitvoeren van je plannen voor de toekomst. Daarom ben je als directeur altijd bezig met het ervoor zorgen dat je bedrijf voldoende cash voorhanden heeft om te kunnen blijven groeien. Klanten, leveranciers, investeerders, medewerkers, alles wat er gebeurt in je bedrijf heeft invloed op je cashflow. En daarom moet dat je volle aandacht hebben.

Cultuur, Strategie, Problemen wegnemen en Cash. Vier ontzettend belangrijke aandachtspunten voor iedere ondernemer, iedere directeur. Kan je daar voldoende tijd en aandacht aan geven als jij met je machete voorop loopt, druipend van het zweet en met niks anders voor je dan iedere dag opnieuw een struik of boom die weggehakt moet worden?

Of moet jij diegene zijn die het overzicht heeft? Die richting geeft? Die vertelt waarom jullie überhaupt in de jungle zijn? Die zorgt dat jullie de beste machetes gebruiken? En dat je die kan betalen?

Genoeg om over na te denken 😊. Hoe dan ook begint het met het hebben van een goed plan voor de toekomst van je bedrijf. Daarover kan je hier meer lezen.

Keertje over hebben? Dan kan je hier een afspraak met me inplannen.