In welke groeifase zit mijn bedrijf?

Groeifases

In welke groeifase zit mijn bedrijf? Elk bedrijf doorloopt verschillende groeifases. Die fase bepaalt de uitdagingen en kansen waarmee je te maken krijgt. Het is belangrijk om te weten in welke groeifase je bedrijf zit, zodat je de juiste beslissingen kunt nemen om je bedrijf succesvol te laten groeien.

Download het handboek voor groei
In welke groeifase zit mijn bedrijf?

Vijf verschillende groeifases

Start-upfase | Omzet: €0 – €100.000 | Aantal medewerkers: 1 – 8
Je doet (bijna) alles zelf, van projectmanagement tot administratie. Je bent een duizendpoot, en niet bang om je handen uit de mouwen te steken. Je hebt een team van medewerkers om je heen verzameld, die net zo enthousiast en gedreven zijn als jij.

Rollercosterfase | Omzet: €100.000 – €1.000.000 | Aantal medewerkers: 8 – 25
Als je bedrijf groeit, heb je het gevoel dat je een organisatie moet bouwen. Je hebt meer klanten, opdrachten en fouten dan je aankunt, en je bent teveel bezig om brandjes te blussen. Je rol veranderd van creatieve visionair in manager.

Groeifase | Omzet: €1.000.000 – €10.000.000 | Aantal medewerkers: 25 – 50

Je geeft steeds meer zaken uit handen en er is behoefte aan een leiderschapsteam. De focus ligt nu op positionering, mensen, processen en systemen. Omzet maakt plaats voor winst. Het bedrijf is nog niet stabiel. Het is nog steeds altijd druk, de kosten zijn hoog en communicatie verloopt niet soepel.

Scale-up fase | Omzet: €10.000.000 – €100.000.000 | Aantal medewerkers: 50 – 150

Je hebt een team van medewerkers om je heen verzameld en je bent klaar om de dagelijkse leiding van je bedrijf over te dragen. Je focust je nu op het grote plaatje, en je laat de details over aan je team. Als ondernemer moet je stoppen met managen en écht gaan leiden. Je moet je focussen op het creëren van een visie voor je bedrijf, en je moet je team inspireren om deze visie te realiseren.

Flowfase | Omzet: €100.000.000+ | Aantal medewerkers: 150+

Het bedrijf is nu groot genoeg om te groeien, maar het is ook groot genoeg om onbeheersbaar te worden. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen groei en innovatie, en ook tussen mens en proces. Alles wat het bedrijf doet schaalbaar maken is een van de belangrijkste prioriteiten.

In welke groeifase zit mijn bedrijf? Hoe nu verder ...

Stel doelen en maak een plan. Wat wil je bereiken met je bedrijf? Als je weet wat je doelen zijn, kun je een plan maken om deze doelen te bereiken.

Wees geduldig en consistent. Groei kost tijd en moeite. Wees geduldig en consistent met je inspanningen, en je zult uiteindelijk je doelen bereiken.

Wees flexibel. De wereld verandert voortdurend. Wees bereid om je aan te passen aan deze veranderingen om ervoor te zorgen dat je bedrijf succesvol blijft.

Meer info

Wees enthousiast. Je enthousiasme is aanstekelijk en zal je helpen om anderen te inspireren om bij je te komen.

Plan een kennismaking
Podcast
4 september 2023

Aflevering 7 Jan Willem Brummelman Het leven van een ondernemer kan eenzaam zijn

"Het leven van een ondernemer kan eenzaam zijn" Dit is aflevering #7 van de Nils…
Podcast over groeien als ondernemers met Paskie RokusPodcast
23 augustus 2023

Aflevering 6 Paskie Rokus senior Op een gegeven moment denk je dat je alles kan

"Op een gegeven moment denk je dat je alles kan" Dit is aflevering #6 van…
GroeiOpschalenStrategie
4 juli 2023

SWOT De feiten graag, geen onderbuikgevoel

De feiten graag, geen onderbuikgevoel Voor veel ondernemers is groei een doel. Of je nou…