Kernwaarden

Lezen: kernwaarden

Terug

Kernwaarden

We gaan je eerst kort iets vertellen over kernwaarden. Daarna bieden we je twee manieren om ermee aan de slag te gaan. Maar eerst: wat zijn nou die kernwaarden waar Nils en zijn team mee bezig zijn, terwijl Peter in Lviv de privédetective uithangt?

Wat zijn het?
Kort gezegd: kernwaarden zijn de belangrijkste waarden binnen je bedrijf. Het zijn eigenschappen die laten zien waar je onderneming voor staat. Als je weet wat de kernwaarden van jouw onderneming zijn dan kun je beter strategische beslissingen nemen. Iedere onderneming bezit zo’n drie tot vijf kernwaarden, die vaak zijn ingegeven vanuit het DNA van de oprichters. Het is belangrijk dat je medewerkers achter de kernwaarden staan, zodat ze weten hoe om te gaan met zowel de dagelijkse, maar ook met onverwachte situaties. Ze kunnen dan handelen vanuit de kernwaarden. Je kernwaarden bieden een kader, een basis om op terug te vallen. En je voorkomt veel discussies.

Kernwaarden zijn al aanwezig in je bedrijf, de kunst is om er achter te komen wat ze zijn. Ieder mens heeft zijn eigen kernwaarden. In een optimale situatie passen die bij de kernwaarden van de onderneming waar ze werken. Dat is belangrijk want bedrijven zijn een samenspel van processen, systemen en mensen, die werken als de raderen van een uurwerk. Te grote afwijkingen en het uurwerk staat stil. Het is belangrijk om kernwaarden niet te verwarren met persoonlijkheidstyperingen. Een voorbeeld: een introvert persoon kan prima de kernwaarde ‘daadkrachtig’ bezitten, net zo goed als een extravert persoon. Kernwaarden gaan over ‘hoe’ je met situaties omgaat. Kernwaarden zeggen ‘waarvoor’ je staat. Kernwaarden zijn dus ook een belangrijk onderdeel voor in je personeels­beleid.

Waarom kernwaarden belangrijk zijn
Om ervoor te zorgen dat de kernwaarden van je bedrijf er echt toe doen is meer nodig dan een lijstje met leidende principes. Kernwaarden moeten op een authentieke manier  definiëren hoe jouw teamleden werken, hoe ze zich gedragen en hoe ze met elkaar omgaan. Het betekent ook veel voor jou, als leider van het team. Op kernwaarden gebaseerd leiderschap en besluitvorming is niet altijd gemakkelijk. Het beïnvloed immers keuzes die jee maakt op het gebied van mensen, klanten en zelfs activiteiten die je geld opleveren. Zoals Elvis Presley ooit zei: “Waarden zijn als vingerafdrukken. Niemand is hetzelfde, maar je laat ze overal achter bij alles wat je doet.”

Genoeg gepraat, tijd om aan de slag te gaan. Klik hier om te beginnen met de oefening ‘Een missie naar Mars’.

Meer hierover

Bij het omschrijven van de kernwaarden hebben we gebruik gemaakt van het door Brent Gleeson geschreven artikel Why Core Values Matter (And How To Get Your Team Excited About Them) op Forbes.com. In onderstaand boek licht hij het belang van leven volgens een set kernwaarden nog eens toe.