Skip to main content

Nils was vreselijk verliefd

Of, een SWOT analyse maken.

Als hij niets deed zou de verschrikking die Eindejaarsfeest heette voor eeuwig een vlek vormen op verder plezierige verlopende puberjaren. Het ging niet om feest op zich, maar om Juliette. Juliette Nagelmans.

De dochter van de tandartsassistente
Juliette was een godin. Als Nils haar onderweg naar school tegenkwam, begon een koor van engelen te zingen en leek het alsof ze werd omgeven door hemels licht. Juliette was de dochter van hun tandarts – dokter TrektVeelEnGraag – zoals Nils’ beste vriend Peter hem noemde.

Pret avec Juliette
Een week eerder hadden Nils en Peter in de oude caravan van Peters ouders geslapen. Die stond in hun tuin, waar hij omringd werd door opschietend onkruid. De jongens brachten menige zomeravond in de schimmelige caravan door. Die avond was Nils, overmoedig geraakt door alcohol, ingegaan op een door Peter voorgestelde weddenschap. Peter was Nils’ geklets over Juliette zat, omdat het weliswaar natte dromen maar bar weinig echte actie opleverde.
‘Als je pret-avec-Juliette wil moet je van je reet komen, Nils’, had Peter na een vierde beugel geroepen. ‘Om je daarin te stimuleren, ben ik bereid een weddenschap aan te gaan.’

Waar de halve liters bier op het enorme lichaam van zijn beste vriend nauwelijks effect hadden, was dat bij de tengere Nils anders. Misschien was het daarom dat in de synapsen van zijn benevelde brein overmoed werd gecombineerd met een het-is-nu-of-nooit gevoel. Daar kwam bij dat als Nils Juliette niet vroeg, zijn concurrent dat zou doen. Dries Wollema was een jaar ouder en een kop groter dan Nils. Dries-fucking-Wollema, die op liep te scheppen over de Clooney-stoppels op zijn bovenlip. Een bovenlip die bij Nils nog zo zacht als een babyhuidje was.

Uitwisselen van speeksel
‘Ik luister,’ had Nils gezegd, waarop Peter hem triomfantelijk had aangekeken.
‘Simpel. Als het je lukt om Juliette mee te nemen naar het eindejaarsfeest én je beklinkt jullie kersverse liefde met het uitwisselen van speeksel, dan win jij. Ik zal dan twee maanden lang jouw folderwijk doen.’
‘En als ik verlies?’
‘We gaan er van uit dat jij wint,’ had Peter gelachen, waarna hij een enorme slok bier had genomen, gevolgd door een verrassend bescheiden boertje.
‘In het onwaarschijnlijke geval dat je verliest, is het enige dat ik van je vraag een vol kratje van deze heerlijke Grolsch beugels en het genoegen van je gezelschap bij het leegdrinken daarvan.’ Peter tikte met zijn fles tegen die van Nils.
‘Je ziet Nils, ik heb het beste met je voor. Het gaat me alleen om jouw levensgeluk.’
Vervolgens leunde hij over de met folie beplakte eettafel en keek Nils aan.
‘Overigens, als je verliest, wat ik dus niet verwacht, ben je een loser van buitenaards formaat. En aan dat feit zal ik je natuurlijk voor de rest van ons gezamenlijke leven blijven herinneren.’
Fuck.
Dat is intens, dacht Nils. Hierdoor werd het een weddenschap waarin zijn mannelijkheid op het spel stond, zijn eer, zijn reputatie!
Maar goed, het bier smaakte prima, de nacht was mooi en dus spuugde Nils Groenen in zijn handpalm waarna hij die over de tafel stak. Peter deed hetzelfde en omsloot de hand van Nils met zijn imposante kolenschop. De weddenschap was een feit.

Tongworstelen
Een dag later had Nils een kater.
Fuckerdefuckfuck.
Hij had geen idee hoe hij Juliette mee ging krijgen naar het feest.
En over het tweede deel van de weddenschap – het tongworstelen – wilde hij helemaal niet nadenken. Wat hij nodig had was een plan. Hij belde Peter, liep naar de studeerkamer van zijn vader en pakte daar een flipover. Daar stond hij al een tijdje naar te kijken, kauwend op de achterkant van een stift, toen Peter aanbelde.

Het plan
‘Laten we eerst bedenken waar je goed in bent,’ begon Peter, nadat ze de deur van Nils kamer achter zich hadden gesloten.
‘Wat kan jij de beminnelijke Juliette bieden dat andere puisterige pubers, Dries Wollema in het bijzonder, haar niet kunnen bieden?’
Nils pakte een stift en schreef ‘Sterke punten’ op een vel.
‘Zullen we ook opschrijven waar ik niet goed in ben?’ vroeg hij, nadat hij de dop weer op de stift had gedaan.
‘Absoluut, jongeheer Groenen.’ Peter vermaakte zich prima. ‘Wat kan Dries de Verschrikkelijke beter dan jij?
Nadat Nils een tweede kop had geschreven, ‘Zwakke punten’, ging hij met zijn wijsvinger over de huid tussen zijn neus en bovenlip. Groei dan toch!

Als Nils uit zijn raam keek kon hij de tuin van Juliette zien.
‘En dat’, zei hij hardop, biedt kansen.’
‘Kansen’ werd de derde kop die Nils op het vel schreef.
‘Jammer alleen dat de vader van Juliette een bloedhekel aan je heeft,’ zei Peter. ‘Niet onbegrijpelijk, aangezien je een luchtbuks hebt gebruikt om het raampje in zijn schuur aan stukken te schieten.’
Dat was inderdaad een bedreiging. Nils had de reparatie vergoed (gedwongen door zijn moeder) maar de relatie tussen Nils en zijn aanstaande schoonvader was kouder dan een ijs etende Eskimo in Alaska. ‘Bedreigingen’ schreef Nils op, waarna hij naar de wc moest. ‘Bruintje de beer uitlaten’ noemde Peter dat.

Wat er op het toilet gebeurde
Niets wat het vermelden waard is. Terwijl Nils deed waarvoor hij gekomen was, dacht hij over sterke en zwakke punten. Over kansen en bedreigingen. Hij hoopte op een geniale ingeving, maar die kwam niet. Gelukkig voor Nils zat Peter ondertussen niet stil. Toen Nils terugkeerde van zijn bezoek aan het toilet was het vel papier een stuk voller dan ervoor.
‘Ik heb wat dingetjes opgeschreven terwijl jij zat te kakken.’
Peter ging voor de flipover staan en begon voor te dragen.

‘Ten eerste. Je sterke punten. Humor! De moeder van Juliette mag je, dankzij je domme grapjes. En je bent leuk om mee te praten. Dries-met-zijn-hoofd-op-een-spies heeft nog nooit een woord van meer dan twee lettergrepen gebruikt, dat kan jij beter.’
Peter wreef in zijn handen, alsof hij het koud had, en ging verder.

‘Maar dan. Je zwakke punten. ‘Ehm…mannelijkheid. Op jouw huid is nog met geen microscoop een haar te vinden. Juliette kan het idee krijgen dat ze je oppas is. Niet echt zinnenprikkelend. En helaas begin je meestal te zweten als een zwijn, en komen slechts gestotterde klanken uit je keel, als je met een knap meisje praat. Pijnlijk om naar te kijken, eerlijk gezegd.’ Nils had zin om Peter te slaan.

‘Maar wanhoop niet. Er zijn ook kansen,’ ging Peter verder.
‘Omdat jullie buren zijn kan je aanbieden om Juliette thuis brengen. ‘En…ehm… gezien mijn eerdere opmerking over een oppas, en omdat jullie buren zijn kan Juliette jou thuis brengen.’ Daar moest Peter zelf hard om lachen. Nils wilde zijn vingers in Peter ogen steken. Die praatte onverstoord verder.

‘En tenslotte. Bedreigingen. Dries Wollema, een jaar ouder, groot, sterk, haar op de juiste plaatsen. Das wel een uitdaging. En natuurlijk dokter Nagelmans. Hij haat je en dan helpt het niet als jij je tong in zijn dochter wilt stoppen.’

De strategie
Terwijl Nils luisterde begon zich in zijn brein iets van een strategie te vormen. Kauwend op de achterkant van de stift keek hij naar wat Peter had opgeschreven.
 – Als ik de kansen nou eens combineer met waarin ik goed ben en… –
‘Ok! Wat denk je hiervan, Peter?’

‘Ik vraag de moeder van Juliette, – galante en grappige buurjongen die ik ben – of ik haar dochter na het feest thuis zal brengen.’ Daar zal ze blij mee zijn. Aangezien vaders luisteren naar moeders kan ik daarmee tegelijkertijd de bedreiging die Henri Nagelmans is neutraliseren! Toch?’
‘Ga verder,’ knikte Peter.

‘Ok, voorafgaand aan het feest neem ik Juliette mee uit eten. Ja, dat kost geld. Maar ik zie het als een investering. Omdat het onmogelijk is voor het feest haargroei in mijn gezicht te realiseren moet ik dat compenseren met mijn vermogen om een goed gesprek te voeren. Daarvoor moet ik dan wel alleen met Juliette zijn, vandaar het etentje.’
‘Je bent verdomme goed bezig Nils,’ antwoorde Peter. ‘Maar, hij wees naar het vel papier, hoe zorgen we ervoor dat je jezelf in het restaurant niet voor lul zet doordat je zo onder de indruk bent van de bevallige vormen van Juliette dat slechts piepende geluiden je keel verlaten?’

‘Door te oefenen,’ zei Nils. Ik maak kaartjes met gespreksonderwerpen waarop ik terug kan vallen. Ik oefen voor de spiegel. Ik oefen onder de douche, voor het slapen gaan. Tegen de tijd dat ik met haar in het restaurant zit, zal ik haar kunnen verleiden met diepgaande gesprekken waarvan Don Juan himself nog iets zou kunnen leren.’

Peter pakte Nils bij zijn schouders. ‘Dit zou kunnen werken, vriend. De bedreigingen, – Henri Nagelmans en Dries-ruikt-naar-kattepies – neutraliseer je. Je sterke punten zet je optimaal in. Je zwakke punten verbeter je en kansen grijp je met beide handen aan. Ik krijg er zowaar vertrouwen in, Nils,’ waarna hij een natte kus op diens wang drukte.

Zoenen
Nils was nu een blije puber met vertrouwen in de strategie die ze hadden bedacht. Het zou lukken, zolang hij zich aan het plan hield. Eind goed al goed. Hij en Juliette zouden een lang en gelukkig leven tegemoet gaan, zoenen tot de vellen van hun lippen vielen en een SUV vol koters verwekken. Geen twijfel mogelijk.

Is het Nils gelukt? Wint hij de weddenschap én het hart van de lieftallige Juliette Nagelmans? Daar kom je echter al je het boek Nils leest, waarin de inmiddels volwassen Peter en Nils nog veel meer beleven.

Nog even terug naar de weddenschap; of, een SWOT analyse maken
Een van de onderwerpen die voorbijkomt in Nils is het maken van een SWOT confrontatiematrix. Dat is het onderdeel van een SWOT-analyse maken waarbij je als ondernemer sterke en zwakke punten afzet tegen kansen en bedreigingen, met als doel om jouw succesformule te ontdekken. Zoals Nils zijn succesformule voor het eindejaarsfeest ontdekte.

Twijfel jij aan je succesformule, of heb je er geen? Dan is het wellicht tijd om daar iets aan te doen.