Je team

Inspiratie: effectieve medewerkers

Terug

Covey

Ter inspiratie nemen we je mee naar de theorie van Stephen R. Covey’s boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Het model van Covey omschrijft zeven eigenschappen van persoonlijk leiderschap en effectiviteit. Hoewel zijn theorie gefocust is op het individu, zijn de inzichten ook goed toepasbaar op teams. Teams zijn tenslotte de bouwstenen van je bedrijf en ze bestaan uit individuen die met elkaar samenwerken.

Volgens Covey kun je pas een effectief leven leiden als je werkt vanuit balans. Zit je niet lekker in je vel, dan kun je niet werkelijk productief zijn. Zijn theorie berust dan ook op het creëren van deze balans, door enerzijds goed voor jezelf en je relaties te zorgen, en anderzijds door op een juiste manier met je taken en projecten om te gaan. Op basis hiervan ontwikkelde Covey een zevental eigenschappen. Ieder van deze eigenschappen bestaan los van elkaar, maar je kunt ze ook in lagen opbouwen:

De onderste laag
Deze laag bestaat uit drie eigenschappen die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. De uitdaging die hierbij hoort is: kun jij je als persoon onafhankelijk opstellen?

De eigenschappen die hierbij horen zijn:

  • Proactief zijn. Dit houdt in dat jij je alleen bezig houdt met zaken waar je invloed op kunt uitoefenen.
  • Beginnen met het einddoel voor ogen. Weet waar je naartoe werkt (kijk nog eens naar de uitkomsten van het onderdeel persoonlijke ambitie).
  • Belangrijke zaken eerst doen. Stel je prioriteiten zo dat je dichter bij je doelen komt.

De bovenste laag
Deze laag bestaat ook weer uit drie eigenschappen. Deze focussen zich op samenwerking met anderen. De uitdaging die hierbij hoort is: kun jij je wederzijds-afhankelijk opstellen?

De eigenschappen die hierbij horen zijn:

  • In win-win denken. Houd rekening met de belangen en wensen van anderen.
  • Eerst willen begrijpen, dan pas begrepen willen worden. Dus empathisch luisteren.
  • Synergie nastreven. Een hogere vorm van samenwerking, geen compromissen.

De derde en laatste laag, de cirkel van vernieuwing
Deze laag brengt alles samen en helpt je de eigenschappen uit de andere lagen te blijven onderhouden en verder ontwikkelen.

De eigenschap die hierbij hoort is:

  • Houd de zaag scherp. Neem afstand en reflecteer.

De zaag scherphouden heeft betrekking op het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: Jezelf. Je fysieke gesteldheid, je spiritualiteit, je geest en je sociaal emotionele evenwicht.

‘Alleen als je weet waar je naartoe op weg bent, kun je de route bepalen’, zo betoogt Covey. En dus moet je plannen maken. Hoe je jezelf effectiever kunt maken. Hoe je je kunt ontwikkelen op alle hierboven genoemde eigenschappen. Lees er meer over in het boek zelf (Link hieronder).

Meer hierover

‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ is al decennia wereldwijd een bron van inspiratie. Leer hoe je de kwaliteit van je leven (zowel werk als privé) kan verbeteren. Nils is er inmiddels ook in begonnen :-).