Skip to main content

Het is meer dan normaal dat je als groeiende ondernemer obstakels tegenkomt. Van startup word je scaleup en dat brengt uitdagingen met zich mee. In deze blog bespreken we drie veel voorkomende obstakels en geven we tips over hoe je daarmee om kan gaan.

Obstakel 1: Geen stip aan de horizon

De eerste jaren ging het als vanzelf. Je werkte hard, verkocht lekker en groeide. Het overkwam je meer dan dat je een plan had. Onderzoeken binnen je markt en/of klantengroep deed je niet echt, je sprak ze immers zelf. Nu je met meer mensen gaat werken (je team groeit mee) kom je erachter dat je product soms niet helemaal past of dat je markt te klein is. Misschien zit je zelfs in een verkeerde markt om een volgende, grotere groeistap te maken. Twijfel slaat toe. Omdat je niet precies weet waar je naar toegaat zijn je plannen vaak niet realistisch en komen niet uit. Dat geeft stress, zowel op financieel als persoonlijk gebied.

Tip: Zet jouw stip aan de horizon.
Schrijf een plan voor de komende drie tot vijf jaar. Kijk vooruit. Wees specifiek. Beschrijf je markten, producten, processen en de organisatie waarmee je het gaat doen. Vergeet daarbij niet ook een gedegen financiële onderbouwing te maken.

Obstakel 2: Niet de juiste mensen

Mijn eerste medewerkers waren een oude dienstmaat, een goede vriend, mijn toenmalige vriendin en een ontwikkelaar die na één jaar met zijn studie was gestopt. Dat ging uitstekend, tot het moment dat we echt gingen groeien. Toen bleek dat ik niet de juiste mensen had, die op het juiste moment de juiste dingen deden. We hadden het ontzettend leuk, maar ze hadden niet de juiste ervaring, competenties en persoonlijkheden. Niet het juiste team hebben is het belangrijkste obstakel in groeibedrijven.

Tip: Kijk kritisch naar je team. Morgen al.
Stel jezelf de vraag: zou ik hen, met de kennis van nu, zonder enige twijfel opnieuw aannemen? Handel naar de uitkomst. Bouw vanaf morgen aan het juiste team, met een evenwichtige cultuur en verantwoordelijkheden die bij iedereen duidelijk zijn.

Obstakel 3: Je hebt geen grip op je processen

Naarmate je bedrijf groeit neemt de complexiteit ervan toe. Omdat je processen nog niet zijn geoptimaliseerd en geautomatiseerd wordt veel werk handmatig gedaan wat zal leiden tot achterstanden en fouten. Projecten worden te laat of niet naar tevredenheid afgerond. Je mensen werken niet goed samen (het woord eilandjes klinkt in je organisatie). Om te kunnen groeien heb je schaalbare processen nodig die door IT worden ondersteunt. (Wil je meedoen aan een onderzoek hierover?)

Tip: Werk met proces-verantwoordelijken
Maak specifieke mensen in je bedrijf verantwoordelijk voor een proces (sales, marketing, productie, distributie, etc.). Maak dat proces objectief meetbaar met behulp van een KPI. Spreek vervolgens af het proces ieder kwartaal te verbeteren door het beter, sneller en/of goedkoper te laten plaatsvinden.

Nils helpt

De obstakels waarover je hebt gelezen komen voorbij in ons boek en tijdens ons groeiprogramma de Journey, waarin we ondernemers begeleiden bij het schrijven van een groeiplan. Klik hier als je daar meer over wil weten.