Je unieke formule

Uitleg: een unieke formule

Terug

Uitleg: een unieke formule

Jouw succesvolle strategie heeft als basis een unieke formule die je gemakkelijk kan communiceren. Een formule met een duidelijk onderscheidend vermogen die je keer op keer kan herhalen. Een formule ook die je in een paar woorden en zinnen kan samenvatten. Maar, wat is dat nou eigenlijk: een unieke formule?

Want dat ga je nu doen, het formuleren van jouw formule voor succes. We gebruiken hier onderdelen voor van de Seven Strata of Strategy van Verne Harnish, maar dan gesimplificeerd. In de fase ‘Waar sta je’ heb je geanalyseerd en onderzocht. Gekeken naar je persoonlijke ambitie, actiepunten bepaald naar aanleiding van je strategische analyse en gewerkt aan je kernwaarden. Nu komt het moment dat je tot de kern van je strategie moet komen. Door de woorden die je wil bezitten te kiezen, door de belofte die je aan je klanten doet op te schrijven en daar het passende verdienmodel bij te selecteren. Zie wat je hebt gedaan in de fase ‘Waar sta je’ als je huiswerk, vroeger op school. Als je dat niet had gemaakt, hoe kon je dan de stof echt begrijpen? Laat staan in twee minuten uitleggen.

Je gaat gebruik maken van werk dat je al hebt gedaan. Zo is er de connectie met je strategische analyse. Daar heb je geleerd waar je kan groeien en heb je actiepunten vastgelegd. Die neem je nu mee. Daarnaast is er de connectie met je kernwaarden en met je persoonlijke ambities, ook dat gebruik je. Nog een laatste ding voor je hiermee aan de slag kan. Je unieke formule moet voldoen aan drie kenmerken.​

  • Je moet hem eenvoudig kunnen vertellen.
    Waardoor je team en potentiële klanten je formule gemakkelijk zullen begrijpen.
  • Je bent echt onderscheidend. ​
    Als je hetzelfde doet als anderen ben je niet anders. Je kunt niet alleen zeggen dat je anders bent. Je moet het ook echt zijn.
  • Je herhaald je formule in alles wat je doet​.
    De door jou gekozen formule moet terugkomen in al je ideeën en in alle aspecten van de uitvoering.

Tot zover de uitleg, tijd om eraan te beginnen. Dat doe je door aan de slag te gaan met Je Woorden.