Skip to main content

Mevrouw Nawijn

In 1984 was Mevrouw Nawijn lerares Nederlands op een middelbare school in Assen. Het was het jaar dat Apple de Macintosh introduceerde. Dat Tetris werd bedacht door Alexey Pajitnov. Ronald Reagan werd herkozen als president en Tommy Cooper stierf door een hartaanval tijdens een voorstelling, zijn publiek dacht dat het een grap was die bij de show hoorde.

In 1984 gaf mevrouw Nawijn me het cijfer tien voor een opstel. Het ging over een vliegende schotel. Die vloog op een winteravond richting het dorpje Bovensmilde, de plek waar mijn ouders een paar jaar eerder waren neergestreken. Het plan van de kwade neefjes van E.T. was om een bloedbad aan te richten, geen aardbewoner zou het overleven. Hoe het verhaal eindigde ben ik vergeten. Wat ik me herinner is het schrijven ervan. Achter mijn bureautje, met een pen en op papier.

De vliegende schotel was groot en grijs. Hij maakte een laag, pulserend geluid. Het was lastig details ervan te zien omdat hij, met het licht van de volle maan achter zich, richting het dorp vloog. Hij vloog dicht bij de grond, leek de weg te volgen, bewoog langzaam. Het was een koude nacht, mist bleef hangen over de weg. In die mist, onder de schotel, leek iets te bewegen, nauwelijks waarneembaar. Maar het was er, dat voelde je. Het was iets kouds. Iets kwaadaardigs. Iets dat je beter niet in je eentje tegen kon komen, daar op die koude donkere weg.

Heb je hem net even gezien, in je gedachten, de vliegende schotel? Zag je wat er onder beweegt, in de mist?
Dat is wat zo fantastisch is aan schrijven, dat is het gevoel dat ik me herinnerde. Dat je iets bedenkt en het vertaald naar woorden. Dat je die woorden aan papier toevertrouwd waarna iemand anders ze kan lezen en dan ziet wat jij hebt bedacht, ziet wat jij zag toen je het schreef. Natuurlijk, we zien allemaal een andere vliegende schotel. We stellen ons allemaal iets anders voor bij wat beweegt in de mist… Maar dat maakt het alleen maar mooier. Schrijven is magie. Dat was het in 1984, dat is het nog steeds. Ik was het alleen vergeten.

Vandaag, een dikke 30 jaar later, ben ik er achter hoe belangrijk het is om te doen wat je ontzettend leuk vindt. (als jij dat al veel eerder wist, gefeliciteerd, maar hey, beter laat dan nooit). En dus is er een boek onderweg, een managementboek maar liefst. Het wordt een vet verhaal dat gaat over strategie. En moord. En ontvoering (Yup, vreemde combi, maar daarover later meer).

Ik hoop dat mevrouw Nawijn nog ergens in Nederland rondloopt en dat ze het boek, als het klaar is, gaat lezen. En dat ze niet de enige is.

Ikigai
Er is een Japanse traditie die Ikigai (nee, oude dienstmaten van me, niet ikke gay) heet. De basis ervan is dat ieder mens een specifieke reden van bestaan heeft, een eigen richting of doel. Nadat ik in 2018 stopte bij Wazzup, het bedrijf dat ik 18 jaar eerder met vrienden was begonnen, worstelde ik met die specifieke reden van bestaan. Wat moest mijn nieuwe doel worden, nadat alles 18 jaar lang om Wazzup had gedraaid? Na bijna twintig jaar ondernemen had ik om eerlijk te zijn geen f*cking idee wat mijn Ikigai was. En dat was serieus klote.

Dus vertrok ik naar Okinawa, op zoek naar mijn Ikigai. Zes maanden verbleef ik daar in een klooster. De dagen regen zich aaneen; mediteren, beetje kung-fu, en nog meer mediteren. Op de ochtend van de zesde dag van de zesde maand om zes minuten over zes liep de sensei, mr. Miyagi, mijn eenvoudige kamer binnen. Hij ging naast me op het bed van stro zitten en legde zijn hand op de stof van de kleding die ik net als de andere monniken droeg. Monniken die ik inmiddels als familie beschouwde. Samen keken we in stilte hoe de zon opkwam boven de Heuvel van de vrede, die uitkijkt over Okinawa. Mr. Miyagi streek met zijn handen door zijn lange witte baard en dacht na.
‘Nou, dat wordt echt nooit wat hier met jou,’ sprak de oude man. Daar was ik het wel mee eens en dus heb ik de eerste de beste vlucht naar Nederland gepakt en een boek over Ikigai gekocht.

Daar stond in: ‘Om achter je Ikigai te komen moet je vier vragen stellen.’ Zo gezegd, zo gedaan.

Waar hou je van?
Makkie; van schrijven. Met dank aan juffrouw Nawijn.
Waarvoor kan je betaald worden?
Ehm…minder makkelijk. Iets schrijven waarvoor mensen willen betalen. Maar, we zijn een poging aan het wagen! Dat dan weer wel.
Waarmee help je de wereld vooruit?
Ik ontmoette Barry, coauteur en mede-ondernemer. We brainstormden er op los. Wat als we samen iets schrijven om andere ondernemers te helpen? Toegegeven, dat is niet de hele wereld. Maar, alle kleine beetjes helpen en ondernemers vormen de ruggengraat van de economie.
Waar ben je goed in?
Ha! Hierover geen twijfel want, een tien is een tien hé. Ook al werd die gegeven in de tijd dat jeugdpuistjes feest vierden op mijn neus terwijl ik op een Sony Walkman luisterde naar het meesterwerk ‘Ticket to the tropics’ van Gerard Joling.

Nils
Nu je zo’n beetje weet hoe we tot het idee om een boek te schrijven zijn gekomen, een tipje van de sluier over het boek zelf. De titel van het boek is Nils, naar de hoofdpersoon, Nils Groenen. Het wordt een interactief managementboek/roman/thriller. Leerzaam én leuk om te lezen. Omdat we bestaande managementboeken wel interessant vinden, maar vaak ook zware kost.

We schrijven een boek waarin je mee kan leven met Nils, zijn vrouw Kim en hun kinderen Bente, Pepijn en Benjamin. Met Nils’ beste vriend Peter en met zijn collega’s. Nils maakt nogal wat mee. Het is geen saaie ondernemer, en dat is een understatement. Terwijl je zijn avonturen leest, leer je van alles over de uitdagingen die komen kijken bij het runnen van een bedrijf. De uitdagingen waarmee Barry en ik zelf als ondernemers werden geconfronteerd. Zij vormden de inspiratie om het boek te schrijven. Maar Nils wordt meer dan een boek. Het verhaal wordt gekoppeld aan online interviews met experts, video’s en tools waarmee je als ondernemer aan de slag kan. Het wordt een interactieve leerweg voor iedereen die beter wil ondernemen. Verpakt in een spannend verhaal.

Voorjaar 2021
Dan komt het boek beschikbaar. Tot die tijd werken we er keihard aan. Staan we iedere dag opnieuw vol energie op om te schrijven. Dit is onze eerste blog. In de volgende vertelt Barry je meer over de theorie uit Nils.

Klik hier als je verder wil lezen en wil weten wanneer Nils beschikbaar is in de (online) boekhandel.