Skip to main content

Het gaat bij leiderschap om de vraag of je bereid bent om initiatief te nemen. Om je nek uit te steken. Of je bereid bent de leiding te nemen. En als je vanuit jouw positie moet leidinggeven draait het ook om de vraag of je bereid én in staat bent om de leiding weg te geven. Kun jij anderen stimuleren om een leider te zijn of te worden?

Energie, lef en leiderschap. Majoor Bouwmeester was lovend in zijn speech, destijds bij mijn bevordering tot tweede luitenant. In carré stonden de troepen opgesteld op het plein in Seedorf; mijn mannen achter me, twee collega pelotons links en rechts ernaast, de kapel der Limburgse Jagers recht tegenover me.

Een loper liep vanuit het compagnies gebouw tot aan het spreekgestoelte. Daarachter stond een legertent met de genodigden, een twintigtal ietwat brakke vrienden en familie. Het feestje van de avond ervoor in de bar van de compagnie was een beetje uit de hand gelopen. Het gevoel van spanning kan ik me nog goed herinneren. Muzikanten speelden de Dutch Regimental March, en later de Copa Cabana. Die laatste is bij mij vooral blijven hangen, geen idee waarom.

Ik had tijdens mijn studie in Rotterdam al het nodige ‘extra’ gedaan. Omdat ik dat leuk vond en omdat het in me zit. Schenker in de sociëteit, voorzitter van AEGEE, Programma manager van het Erasmus Host Programme. Maar de eerste serieuze leiderschapservaring was toch echt in Seedorf, als dienstplichtig officier. Vijfentwintig jaar jong en laat maar zien dan. Het was één groot leerfeest. Goud waard!

Er zijn mensen die zeggen dat leiders geboren worden. In zekere zin vind ik dat ook. Als je niets van een leider in je hebt, dan zul je er nooit een worden. Ik heb wel eens gehoord dat ik een ‘natuurlijk’ leider ben. Dat klinkt gemakkelijk. In mijn ogen ben ik er in ieder geval wel zo eentje die zijn hele leven keihard werkt om het potentieel er uit te laten komen. Ik heb door de jaren heen geleerd om slimmer te schakelen, mijn energie te doseren, effectiever te werken en te focussen op resultaat. Daarnaast is plezier hebben in wat ik doe een randvoorwaarde. Dat is hoe het werkt bij mij en ik ben daar trots op.

Ik ben opgevoed met simpele principes, gekoppeld aan een hoge norm. Bijvoorbeeld: je moet je talenten ontwikkelen, dat ben je jezelf verplicht. En; je moet het maximale er uit halen. Simpele principes die makkelijk te communiceren zijn. En voor iedereen om je heen (als het goed is) herkenbaar en goed te begrijpen. Bedrijven hebben de neiging om alles wat ze moeilijk vinden ingewikkeld te maken. Als voorbeeld gebruik ik vaak de mismatch tussen teksten als ‘the vision, the mission statement and core values’ en de simpele vragen die de werkvloer stelt. Vragen als: ‘Wat is eigenlijk de bedoeling in onze onderneming? Wat betekenen die mooie woorden in de dagelijkse praktijk van ons werk?’

Medewerkers zijn op zoek naar die bedoeling, naar leiders en leidende principes die richting geven aan hun handelen. Zodat ze weten dat ze de goede dingen doen op de goede manier. Zodat ze bij een praktisch dilemma snel goede keuzes kunnen maken. Leidende principes die samen een toets- en denkkader vormen dat iedereen begrijpt en waarbinnen een onderneming als geheel veel beter kan functioneren.

Het gaat om simpele principes, bijvoorbeeld; samen aan het werk voor altijd blije klanten. Complexe zaken simpel maken, dan besluiten nemen. Liever foute besluiten, dan geen besluiten, want we willen verder! Over focus op kwaliteit, of efficiënt organiseren om altijd de laagste prijzen te kunnen garanderen. Concreet en duidelijk.

Het gedrag van de leider(s) binnen een onderneming moet in lijn zijn met de strategie van dat bedrijf en met een aantal simpele ‘leidende principes’. Het is één van de vele lessen die Nils Groenen, de hoofdpersoon in ons boek leert. Wil je er ook meer over weten? Neem dan contact op met NILS; Een boek, een methode, een bedrijf. Wij helpen je een strategie voor jouw bedrijf te ontwikkelen. En die samen met je team te executeren. Vanuit een positieve grondhouding, met energie én heel veel plezier.

Klik hier als je wil weten wanneer Nils beschikbaar is in de (online) boekhandel.