Groeiexperts  die je helpen

Het boek Nils is een bundeling van kennis. Enerzijds het resultaat van jarenlang onderzoek bij bedrijven die succesvol groeien. Anderzijds een verzameling van kennis op twaalf specifieke groeionderwerpen. Die kennis komt van groeiexperts die allemaal een bijdrage hebben geleverd. Hieronder lees je wie dat zijn.

Groeiexpert Gerben van de Ven

Persoonlijke ambitie: Gerben van de Ven

Gerben van de Ven (43) is eigenaar van Tilaa, een Nederlandse hostingprovider. Daarnaast is hij voorzitter van de raad van bestuur van Appèl, een bekende bedrijfscateraar en het bedrijf dat zijn vader heeft opgebouwd. Hij woonde lang in Amsterdam waar hij – naar eigen zeggen – na zijn studie is ‘blijven hangen’. Hij heeft van alles gestudeerd, maar niets afgemaakt: van information engineering tot commerciële economie. ‘Ik had wel al heel veel affiniteit met techniek.’ Zijn wortels liggen in Den Bosch, waar hij opgroeide in een ondernemersgezin.

Gerben op LinkedIn >>

Groeiexpert Bas van der Veldt

Strategische analyse: Bas van der Veldt

Bas van der Veldt (45) is bestuursvoorzitter van AFAS. ‘Ik ben het zoontje van de baas, heel saai eigenlijk,’ vertelt hij lachend. Op het moment dat Bas aan zijn studie in Amsterdam begon, deed zijn vader een management buy-out bij AFAS. ‘Als je vader iets gaat doen wat jij zelf ook heel vet vindt, dan ben je vanaf het begin betrokken.’ Bas begon bij AFAS Amsterdam, heeft tijdens zijn studie al de leiding gepakt van een afdeling en is vervolgens verder het bedrijf ingerold. Via product management en productontwikkeling kwam hij terecht bij de rol waarin hij nu al twaalf jaar zit, die van EindBas.

Bezoek de website van Afas>>

Groei expert Erik Koenders

Kernwaarden: Erik Koenders

Erik Koenders zat in de tweede klas van de MAVO toen hij gevraagd werd om voorzitter van de leerlingenraad te worden. Dat leek hem – in tegenstelling tot leren – leuk en wat bleek: het ging hem uitstekend af. Hij heeft zijn talent vroeg ontdekt en inmiddels is Erik partner bij De Boer & Ritsema van Eck. Voorzitterschap past hem goed. Het voortouw nemen. Breder kijken dan het onderwerp zelf. Dat kwam later, op de sociale academie, goed van pas. Erik is gespecialiseerd in organisatieontwikkeling, leiderschap en kernwaarden. Mensen helpen om samen beter te presteren. Zijn leiderschapsvisie gaat over de as van verbinding. Kernwaarden zitten daar dicht tegenaan.

Erik op LinkedIn >>

Percy Labrijn groeiexpert

Je unieke formule: Percy Labrijn

Percy Labrijn is trusted advisor bij JTP Brandinghouse. Hij is branding expert. Zijn wieg stond in Leiden maar hij kwam al op jonge leeftijd met zijn ouders in Duitsland terecht. Percy groeide op in een hechte Nederlands-Indische familie. Vanaf zijn 15e jaar woont hij in de regio Arnhem. Hij wilde eerst piloot worden, vliegen, maar maakte uiteindelijk de wending naar de wereld van de handel en economie. In zijn eerste baantje bij een reclame promotie bedrijf ontdekte hij zijn echte talenten. Leergierig en nieuwsgierig doorliep hij de Hogeschool van Utrecht. Hij houdt van lezen, informatie verzamelen, nadenken en leren.

Bezoek de website van Percy >>

Groeimethode voor ondernemers

Wie je bent: Gerben Nijmeijer

Gerben Nijmeijer was vijftien jaar oud en op vakantie in Frankrijk toen hij besloot om ondernemer te worden. Hij wilde zijn eigen hotelketen bezitten, Recoubeau hotels. Die is er nooit gekomen. Na de hotelschool werkte hij een aantal jaren in top restaurants alvorens hij besloot – hij had geen idee wat hij met zijn leven aan moest – in het leger te gaan. Hij diende zes jaar bij de Luchtmobiele Brigade en begon vanuit daar zijn eerste bedrijf, een onderneming die VIP-chauffeurs verhuurde. Een jaar later kwam daar een IT-onderneming bij. Zijn aandelen in die laatste verkocht hij in 2018.

Gerben op LinkedIn >>

Leidende principes: Barry van Beem

Barry van Beem is bedrijfseconoom, ondernemer en co-auteur van Nils. Hij heeft een succesvolle carrière achter de rug bij PinkRoccade, Accenture, EDS International en Hewlett Packard. Sinds 2013 is hij ondernemer. Eerst als executive interim en adviseur van directies, nu als medeoprichter van Nils Strategie. Samen met Gerben helpt hij bedrijven bij het maken en executeren van hun unieke formule voor succes. Hij is een expert op het gebied van het executeren van een strategie.

Barry op LinkedIn >>

De boel organiseren: Mark Nijssen

Mark Nijssen is adviseur, onderzoeker, trainer en auteur. Hij helpt organisaties bij het ontwerpen en werkend krijgen van de best passende organisatievorm. Begonnen als organisatieadviseur zocht hij verdieping in de wetenschap. Hij deed promotieonderzoek naar wendbare organisaties. Mark is oprichter en adviseur van de Organisatie Ontwerpers. In zijn boek ‘het Organisatie Ontwerp Atelier’ brengt hij de complexiteit van een nieuw organisatieontwerp terug tot overzichtelijke proporties.

Lees het boek van Mark over organisatie ontwerp >>

Je team: Gerard Ketelaar

Gerard Ketelaar is managing partner bij Quaestus, een toonaangevend bureau in executive search en leiderschap consultancy. Na een corporate carrière bij onder anderen Philips en KPN startte Gerard een aantal initiatieven om bedrijven te bouwen rondom het thema leiderschap. Dat is een beetje uit de hand gelopen. Het team van Quaestus bestaat inmiddels uit meer dan 40 specialisten en een team van associates en partners met ieder hun eigen expertise.

Bekijk de website van Quaestus >>

Overzicht houden: Grazia Mariani-Plaggenmersch

Grazia Mariani-Plaggenmersch, financieel expert, helpt mkb ondernemers om meer waarde uit hun onderneming te halen. Zij onderzoekt, analyseert en adviseert op basis van cijfers. Het strategisch plan van de onderneming is daarbij leidend. Grazia studeerde monetaire economie in Groningen, en heeft daarna haar RBA-titel gehaald voor beleggings- en financieel analist. In SDS Ommen, het bedrijf dat zij 12 jaar geleden samen met haar man overnam, bouwt zij mee aan de groei als adviseur financiële en strategische bedrijfsvoering.

Grazia op LinkedIn >>

Sales & marketing: Jos Burgers

Drs. Jos Burgers (1951) is een van de meest gevraagde managementsprekers in Nederland. Hij was tien jaar werkzaam in verkoop- en marketingfuncties bij een technische groothandel. Na een studie Bedrijfseconomie aan de universiteit in Tilburg was hij ruim tien jaar als docent Marketing & Marktonderzoek verbonden aan Fontys Hogescholen te Eindhoven. Daarna adviseerde hij gedurende een tiental jaren bedrijven en instellingen op het terrein van strategie, marketing en klantgerichtheid.

De website van Jos >>

Over geld: Patrick Polak

Patrick Polak is co-founder en managing partner van Newion, een early stage investeerder in technologiebedrijven met focus op innovatieve business to business softwarebedrijven. Hij studeerde aerospace engineering in Delft. Vervolgens nam op jonge leeftijd in de Verenigde Staten een bedrijfje over dat hij in 1996 alweer verkocht. Aan de andere kant van de plas kwam hij in contact met Venture Capital. Wat hem daarin aansprak was het bezig zijn met strategie, en bouwen aan marktleiderschap.

De website van Newion >>

De groeiagenda: Karim Henkens

Karim Henkens geeft leiding aan Cegeka in Nederland, Duitsland en Scandinavië. Hij studeerde bedrijfskunde in Eindhoven en startte zijn loopbaan bij automatiseerder HCS. In 1992 werd hij commercieel directeur bij CIOB, een bedrijf dat later onderdeel van Centric werd. Hij was nauw betrokken bij diverse acquisities en bij de internationalisering van dat bedrijf. Karim heeft in totaal 27 jaar voor Centric (en de diverse rechtsvoorgangers) gewerkt, de laatste 6 jaar als CEO. Sinds september 2019 leidt Karim Cegeka.

Karim op LinkedIn >>