Persoonlijke ambitie

Oefening: wat motiveert jou?

Terug

Oefening: wat motiveert jou?

Motivatie is die bijzondere interne kracht die je ertoe aanzet om ergens naartoe te bewegen. Het kan voortkomen uit een bepaald verlangen of uit een gezonde portie nieuwsgierigheid die gewoon in je zit. Maar motivatie kan ook door een externe kracht worden geactiveerd.  Vanuit ouders, familie of vanuit een bepaalde gebeurtenis. Hoe jij gemotiveerd raakt verschilt per situatie, per onderwerp. Door onderstaande vragen te beantwoorden kom je erachter waaruit jij motivatie haalt.

Neem minimaal een half uur de tijd om onderstaande vragen te beantwoorden (er is geen goed of fout). Jouw antwoorden geven inzicht in wat jou motiveert. Begin met het lezen van de linker kolom. Omcirkel vervolgens van de drie antwoorden aan de rechterkant het antwoord dat jou het beste typeert. Je moet kiezen. Als je klaar bent tel je per kolom de cirkels op. Klik hier om de oefening op papier te downloaden.

Ik ben trots als ik… Dingen gedaan krijgAndere mensen helpProblemen oplos door goed over zaken na te denken
Ik denk het meeste aan...What’s next …MensenVerschillende ideeën
Om te ontspannen…Vertrouw ik altijd op dezelfde ontspannende activiteitPraat ik met
vrienden
Leer ik iets nieuws
Ik doe dingen het liefst... Direct of volgens een
planning
Als alle anderen het met me mee kunnen doenAls het voor mij goed
voelt
Online... Zoek ik naar specifieke informatieSchrijf ik mails, apps, of chat ikSurf ik alle kanten op
Projecten moeten...Op tijd klaar zijnIn groepen worden uitgevoerdZin geven aan mijn leven
Op school vond ik het leuk om...Vragen te stellenVrienden te makenAllerlei verschillende onderwerpen te ontdekken
Ik geloof dat een planning... Mij op orde houdMe helpt mijn werk met anderen te coördinerenHandig is om me in de juiste richting te houden
Ik wil graag herkend worden als... Georganiseerd, netjes en op tijdAardig, attent naar anderenSlim, nieuwsgierig, een goede probleemoplosser
Over het afmaken van zaken... Ik maak af waar ik aan beginIk vraag anderen me te helpenIk wil van begin tot einde aan het leren zijn
TotaalDoelgericht:Sociaal:Leren:

Jouw score uitgelegd

Doelgericht gemotiveerd
Als je doelgericht bent volg je een directe en voor de hand liggende route. Je gebruikt je PC, belt een ​​expert, welk middel je maar beschikbaar hebt. Jij geeft er de voorkeur aan om mensen persoonlijk te ontmoeten want dat is het meest effectief.

Sociaal gericht gemotiveerd
Als je sociaal gericht bent ga je, niet geheel onverwacht, voor sociaal contact. Je leert door mensen te ontmoeten met ze om te gaan. Je vindt het (misschien) niet zo leuk om zelfstandig te werken of je, in je eentje, te concentreren op bepaalde onderwerpen. Dat geeft je namelijk niet de interactiviteit die je zo leuk vindt.

Op leren gericht gemotiveerd
Als je op leren gericht bent, dan drijft de praktijk van het leren op zich je motivatie. Je zoekt constant naar kennis omdat leren je blij maakt en je kan gefrustreerd raken als je meer tijd moet besteden aan het volgen van procedures dan aan het daadwerkelijke leren.

De vierde stijl
Er is ook een vierde motivatiestijl die niet in het overzicht staat omdat hij veel minder vaak voorkomt dan de andere drie stijlen. En wellicht beschouw jij hem helemaal niet als motivatiestijl. Toch een korte toelichting erop, kijk zelf wat je ermee doet. Deze stijl is opwindend georiënteerd. Niet aangetrokken tot één bepaald ding dus. Dit wil niet zeggen dat op opwinding gerichte mensen niets kunnen leren of dat ze geen doelen kunnen stellen. Maar als het te tijdrovend of bindend aanvoelt, worden mensen met deze motivatie soms rusteloos en voelen ze een dwang om in een andere richting te gaan – welke dan ook – om zich weer vrij te voelen.

Meer hierover

Dit was een oefening om erachter te komen waar jij je motivatie vandaan haalt, zodat je die informatie kan gebruiken bij het formuleren van je persoonlijke ambitie binnen de strategie van je bedrijf. Wil je meer lezen over het ontdekken en aanboren van jouw talenten? Dan raden we je van harte het boek Strengths Finder van Tom Rath aan.